Skån dit hår ved at skifte til en shampoo bar

Bryd vanen med en shampoo bar

De fleste er i mange årtier, ja, endda næsten et helt århundrede, vokset op med shampoo- og balsamflasker af plastik i brusekabinen på badeværelset. I supermarkeder ser man stort set udelukkende shampoo og balsam i farvestrålende plastikflasker fyldt med skadelige stoffer, og som flere søger alverdens fordele ved deres plejeprodukter, bliver også disse fyldt med flere og flere stoffer og kemikalier, der lægger sig som en unaturlig film på hårstråene. 

 

Det er naturligvis ikke godt for planeten, når plastikflaskerne skal smides ud og kemikalierne skylles ud i naturen, men det er faktisk heller ikke sundt for dit hår, når disse kemikalier blot ophobes på stråene. Det kan derfor være tid til at kigge sig om efter et alternativ til den traditionelle og kendte shampooflaske – nemlig en shampoo bar.

 

Fri for sulfater

Mange hårplejeprodukter skilter i dag med, at de er sulfatfri, men det er nok de færreste der egentlig ved, hvad det betyder. Sulfat er en slags svovlsyre, der tilsættes shampoo, opvaskemiddel og håndsæbe for at få det til at skumme. Jo mere sulfat et produkt indeholder, jo mere skummer det altså. Dette ses i for eksempel opvaskemiddel, der er en af de mest kendte slags sæber med allerflest sulfater i, hvorimod håndsæbe og shampoo indeholder færre. 

 

Det er dog også tydeligt, at produkter med meget sulfat også virker meget udtørrende på huden og håret. Dette er nemlig fordi, at sulfat bruges til at fjerne skidt, møg og fedt. Sulfaterne i shampoo fjerner dog også det naturlige fedt fra håret, hvilket efterlader det tørt og kruset. Hvis du døjer med tørt hår eller vasker håret ofte, er det derfor en rigtig god idé at skifte til en shampoo bar, der stort set altid er fri for de skrappe sulfater. Husk dog altid at tjekke ingredienserne efter for sulfater.

 

Bedre for miljøet

Ikke nok med, at et skift til en sulfatfri shampoo bar kan redde dit hår, så kan det også være med til at redde planeten. Som nævnt tidligere er traditionelle shampoo- og balsamflasker oftest lavet af plastik, der sjældent bliver genbrugt, og derfor enten ryger til forbrænding eller på lossepladsen. Det vil balsam- og shampoo bar bevægelsen naturligvis også gøre op med. En shampoo bar eller balsam bar er hårde klumper som normale sæbebarer, og de kræver derfor ikke meget indpakning. Ofte vil en shampoo bar komme indpakket i et lille stykke papir eller i en genbrugelig papæske, og du kan herefter opbevare den i en sæbeskål på badeværelset.

 

Bedre for pengepungen

Ikke nok med, at både planeten og dit hår vil takke dig, så vil din pengepung faktisk også. En shampoo eller balsam bar er nemlig også en god investering, der ofte er billigere og holder længere end en flydende shampoo. Derudover kan du også glæde dig over, at det ofte er en øko shampoo lavet af små, selvstændige virksomheder i Danmark med lokale ingredienser valgt specifikt til din hårtype. Bedre bliver det simpelthen ikke!

Blog