Rygsmerter – lad det ikke styre dit liv

Knap en million dansker har hvert år smerter og gener i ryggen. Mange i sådan en grad at de akut må søge kiropraktor. Op mod 80% af de voksne danskere angiver at have haft smerter og gener i ryggen igennem det sidste år.

Samfundsøkonomisk og for den enkelte er det et stort problem, da livskvaliteten hos den enkelte er nedsat ligesom samfundet tager skade pga sygemeldinger mm.

Smerter i ryggen kommer til udtryk på mange måde lige fra det klassiske hekseskud til mere komplekse og alvorlige tilstande som diskusprolaps og lignende.

Ondt i ryggen – derfor er det et problem

Ved smerter og gener i ryggen begynder man ofte instinktiv at ændre adfærd og forsøge at beskytte ryggen. Dette er ofte uhensigtsmæssigt da denne adfærd ofte forsinker og hæmmer bedring af ryggen. Ryggen er skabt til at blive brugt og kan sagtens holde til det at bruges. Du skal derfor ikke passe på ryggen, men derimod tænke dig om ifht belastning. I perioder med smerter i ryggen kan det dog være hensigtsmæssigt at tilpasse belastningen og niveauet af aktivtet efter hvad ryggen fortæller dig, men uden at blive for forsigtig og inaktiv.

Mange danskere lever desværre med daglige rygsmerter og mange bruger i vis udstrækning selvmedicinering i form af blandt andet smertestillende medicin. Dette i stedet for at opsøge den rette behandling. Selvom smertestillende ofte kan være fristende, er det dog ofte en kortsigtede løsning, lige som det ej hjælper på den bagvedliggende årsag til dine rygsmerter.

Hvad skal jeg så selv gøre ved rygsmerter

I et forsøg på at komme rygsmerter til livs opsøger mange deres praktiserende læge, og mange ender her med smertestillende eller en henvisning til f.eks. fysioterapeut. Dette kan i nogle tilfælde være den rigtige løsning, men mange har pga svære smerter i ryggen svært ved at udfører øvelserne. Mange af disse øvelser er samtidig rettet med at bedre ryggens stand således at fremtidig rygsmerter kan undgås, men hjælper mange ikke, og i nogle tilfælde rent faktisk forværre ens rygsmerter.

Øvelser og træning kan samtidig lide under tab af motivation i takt med at smerterne aftager og hverdagen tager over. Mange kan derfor have svært ved at fastholde deres træning og øvelser selvom de sagtens erkender vigtigheden af dem

Hvorfor så behandling hos kiropraktor

Din kiropraktor er uddannet inden for øvelser og træning og kan ligesom din fysioterapuet hjælpe dig med genoptræning og forebyggende  øvelser, ligesom vi også kan hjælpe dig med akutte øvelser til afhjælpning af de værste smerter i den akutte fase. Din kiropraktor kan desuden ved manuel behandling herunder ledfriigørende behandling (”knækket”) akut symptombehandle dine smerter således at du er hurtigere ovenpå og tilbage til en hverdag uden smerter i ryggen.

Din Kiropraktor er  foruden at være specialist i akut behandling for selve smerterne også ekspert i at finde den bagvedliggende årsag, således at det er nemmere at kommer i gang med den relevante træning – ofte handler rygtræning dog for mange om noget så simpelt som en mere aktiv dagligdag og mange kan klare sig med et minimum af specifikke rygøvelser.

 

Book derfor tid hos akut Kiropraktor allerede i dag – og få hjælp til dine smerter og gener.

Blog